bouw-en-installatie-hub 15 maart 2024

‘Strengere MPG pakt slecht uit voor houtbouw’

Er gaat veel veranderen aan de milieuprestatie-eisen voor woningen en kantoren. De Rijksoverheid wil daarmee de verduurzaming in de bouwsector versnellen. Vanaf 2025 wordt de Milieuprestatie gebouwen (MPG) aangescherpt. Zo komt er een aparte eis voor kleine woningen, gaat de MPG gelden voor meer soorten gebouwen dan nu én er worden meer milieueffecten meegenomen in de berekening. Ook de berekening van de milieuprestatie gaat op de schop.

“Deze voorgenomen aanscherpingen en wijzigingen passen echter niet bij de ambitie van demissionair minister Hugo de Jonge om meer biobased te gaan bouwen”, stelt Nasja Geertjens van ingenieursbureau Sweco. “De veranderingen pakken bijvoorbeeld erg slecht uit voor hout als bouwmateriaal, omdat naar meer milieueffecten wordt gekeken. CO2-emissies tellen zwaarder mee en er wordt gewogen op drie nieuwe indicatoren die voor hout ongunstig uitpakken: watergebruik, fijnstof en landgebruik.”

Eerder uitten ook Bouwend Nederland en de Stichting Gideon, die zich inzet voor duurzaam bouwen, al kritiek op de aanpassing in de regels, zo berichte dagblad Trouw onlangs.

Vanaf juli 2024 kan de markt gaan rekenen met de werkelijke effecten per specifiek product, maar het is nu al duidelijk dat deze aanscherpingen ongunstig uitpakken voor biobased materialen zoals hout. “Het is te hopen dat de minister of zijn opvolger hier nog goed naar kijkt, want het gaat ten koste van een mooie ambitie om biobased bouwen verder op de kaart te zetten”, laat Geertjens weten.  

“Gelukkig zijn er ook positieve veranderingen. Zo komt er bijvoorbeeld een aparte eis voor kleine woningen, waardoor sociale huurwoningen en tiny houses niet meer onterecht benadeeld worden. Die scoren nu vaak slecht door de verrekening met het kleine aantal vierkante meters. Een ander positief punt: de eisen gelden nu alleen voor woningen en kantoren, maar gaan straks voor álle nieuwe gebouwen gelden, dus ook voor bijvoorbeeld winkels en scholen.” 

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant