bouw-en-installatie-hub 11 maart 2024

Fischer injectiemortel nu ook toepasbaar in hout

Een innovatieve oplossing van het Duitse bevestigingsmiddelenmerk fischer maakt het nu mogelijk om hoge belastingen over te dragen naast een breed scala aan toepassingen in dragende houtconstructies. Fischer’s FIS EM Plus injectiemortel kan worden gebruikt om FIS A ankerstangen te verlijmen of om FIS G inwendig schroefdraadankers vlak met oppervlakken te verlijmen.

De bevestigingsspecialist fischer heeft het toepassingsbereik van zijn FIS EM Plus injectiemortel uitgebreid met verlijming in hout. Naast duurzame en veilige bevestigingen in beton en achteraf geïnstalleerde wapeningsverbindingen, draagt de epoxyharsmortel nu ook hoge belastingen over in dragende houtconstructies. Gecombineerd met FIS A ankerstangen of het nieuwe FIS IG inwendig schroefdraadanker, kunnen dragende houtcomponenten gemaakt van sparren-, dennen- of grenenhout worden verbonden met FIS EM Plus.

Inwendig schroefdraad

Een uitgebreid assortiment accessoires en systeemcomponenten gemaakt van verzinkt staal en roestvrij staal maakt veel verschillende verlijmde verbindingen mogelijk in hout, zowel binnen als buiten met de FIS EM Plus. FIS A ankerstangen van M6 tot M30 met variabele ankerdieptes en FIS IG inwendig schroefdraadankers met een inwendige draad van M8 tot M20 kunnen worden gebruikt. Geribbelde staven met diameters van 6 tot 32 mm zijn ook goedgekeurd. Door deze innovatieve oplossing met inwendig schroefdraad aan te bieden, biedt fischer een bijzonder veilige methode voor het transporteren en assembleren van geprefabriceerde houtcomponenten die voorkomt dat uitstekende ankerstangen worden gebogen. Twee componenten kunnen gemakkelijk ter plaatse worden verbonden dankzij de oplossing met inwendig schroefdraad. Het uitgebreide assortiment accessoires omvat DD-E/DD-S centreerclips, injectiehulpmiddelen, verlengslangen, dispensers en nog veel meer.

Eenvoudige stappen

De nieuwe oplossing van fischer kan worden gebruikt voor traditionele componentbevestigingen met behulp van vooraf gepositioneerde of doorstootinstallatie in slechts een paar eenvoudige stappen. Na het maken en reinigen van het boorgat wordt de mortel zonder luchtbellen vanaf de basis van het boorgat geïnjecteerd. Bij het uitgeven van de injectiecartridge worden de twee afzonderlijk opgeslagen hars- en uithardingscomponenten gemengd en geactiveerd in de statische mixer. Vervolgens hoeft de stalen anker slechts met de hand te worden ingebracht met een lichte draaibeweging totdat deze de basis van het boorgat bereikt. De fischer DD-E centreerclip wordt van tevoren aan het einde van de ankerstang bevestigd, terwijl de DD-S centreerclip op het instellingsdiepteniveau wordt geplaatst. De clips worden in het boorgat gestoken en maken het gemakkelijker om de ankerstang nauwkeurig te centreren.

Ook in andere materialen

Naast hoge belastingscapaciteiten in houten constructies, maakt de FIS EM Plus ook andere veelzijdige verbindingen mogelijk die blijvende veiligheid bieden. Drie Europese Technische Beoordelingen (ETA’s) en een ICC-goedkeuring voor de VS en landen in het Verre Oosten dekken bevestigingen in beton en achteraf geïnstalleerde wapeningsverbindingen.

De injectiemortel is goedgekeurd voor seismische toepassingen in prestatiecategorieën C1 en C2 (ETA) of categorieën A tot F volgens de ICC-ESR. Het is ook een veilige keuze voor met water gevulde boorgaten en in geval van brand (brandweerstandsklasse R240). De epoxyharsmortel kan worden verwerkt bij lage temperaturen tot -5°C. Zijn ICC-goedkeuring omvat ook onderwaterinstallatie. De injectiemortel kan ook worden gebruikt in met diamant geboorde boorgaten in beton zonder dat extra ruwing of bijbehorende procedures en gereedschappen nodig zijn. De FIS EM Plus is ook bewezen geschikt voor LP/LPP beton (algemene ontwerpgoedkeuring) en gecoat beton (algemene ontwerpgoedkeuring), waardoor het kan worden gebruikt voor verbindingen in afdichtingsoppervlakken (volgens de Duitse waterwet).

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant