bouw-en-installatie-hub 6 juli 2023

Eerste betonschroef voor metselwerk ter wereld

fischer’s ULTRACUT FBS II betonschroeven zijn de eerste betonschroeven die geschikt zijn voor gebruik in metselwerk. In combinatie met de FBS II 10 US gvz maakt de nieuwe FSW-verstelring een snelle en eenvoudige afstelling en uitlijning van balken en liggers mogelijk.

fischer UltraCut FBS II betonschroeven combineren een hoge draagkracht met een snelle installatie. Stalen en roestvrijstalen varianten met een ETA (European Technical Assessment) dekken toepassingen af die voldoen aan de voorschriften in gescheurd en ongescheurd beton, zowel binnen als buiten, evenals seismische belasting in prestatiecategorieën C1 en C2. De beoordeling regelt ook brandwerendheidsklassen tot R 120.

Minder bevestigingspunten

Andere voordelen zijn onder andere het feit dat de UltraCut FBS II betrouwbare krachtoverdracht garandeert en installatie zonder uitzetdruk dankzij de vormpassing. De gepatenteerde schroefdraadgeometrie en grote kerndiameter van de betonschroef ondersteunen hoge schuif- en trekbelastingen in beton, waardoor minder bevestigingspunten nodig zijn. UltraCut FBS II kan onder bepaalde omstandigheden opnieuw worden gebruikt, wat zorgt voor een lage rand- en axiale afstand voor veilige en eenvoudige installatie. Afhankelijk van de diameter biedt de betonschroef een hoge mate van flexibiliteit wat betreft belasting, met maximaal drie goedgekeurde inschroef- of inbeddieptes. De betonschroef is verkrijgbaar in verschillende diameters, variërend van 6 tot 14 in verzinkt staal en 8 tot 12 in roestvrij staal, met verschillende kopsoorten en goedkeuringen voor meervoudig gebruik, wat extra toepassingsmogelijkheden mogelijk maakt.

Het product is eenvoudig in gebruik. De betonschroef wordt met de doorsteekmethode in het boorgat gestoken en klaar. Bij verticaal boren in vloeren en plafonds, of bij gebruik van holle boren met vacuümfuncties, is er geen verdere reiniging van het boorgat nodig.

Metselwerk

De uitgebreide goedkeuring dekt nu een nog breder scala aan toepassingen. Met de FBS II 6-10 variant biedt fischer nu ’s werelds eerste betonschroef met een European Technical Assessment (ETA) voor metselwerk. Dit omvat alle FBS II-versies met diameters 6-10 van verzinkt staal, evenals diameters 8-10 van meervoudig gecoat CP-staal en roestvrij staal. De beoordeling reguleert verankeringen in massief en geperforeerd baksteenmetselwerk en omvat baksteensoorten zoals kleibakstenen (EN 771-1), massieve kalkzandsteen (EN 771-2) en geperforeerde kalkzandsteen (EN 771-2). FBS II kan worden gebruikt in de steen, voeg, als individuele anker, ankergroep en in bepleisterd metselwerk.

Aanpassen en uitlijnen

Houtconstructiespecialisten en timmerlieden kunnen nu balken en liggers snel en gemakkelijker aanpassen met de nieuwe FSW-verstelring in combinatie met de betonschroef UltraCut FBS II met zeskantkop US in een diameter van 10 mm (gvz). Voorheen moesten timmerlieden vaak balken tussen twee personen optillen en houten blokken van verschillende afmetingen eronder plaatsen. Deze methode is zeer arbeidsintensief, en daar komt de FSW-verstelring van pas. Slechts enkele stappen zijn voldoende: bevestig de FSW eenvoudig in het beton door de balk heen samen met de UltraCut FBS II 10 US gvz. Plaats vervolgens een tweede, omgekeerde FSW met een naar beneden gerichte inkeping over de kop van de FBS II en bevestig deze aan de houten balk met Power-Fast FPF-PT 5×40 schroeven om nauwkeurige afstelling mogelijk te maken. Hiervoor wordt de houten balk nauwkeurig uitgelijnd met een slagmoersleutel, zoals fischer’s FSS 18V 400BL met koppelregeling, door de FBS II iets los te draaien en vervolgens uit te lijnen. De bovenste FSW kan indien nodig worden gedemonteerd en opnieuw worden gebruikt.

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant