bouw-en-installatie-hub 11 juli 2023

Er komen strengere regels voor werken met asbest

Vorige week stelden Commissie, Raad en Europees parlement een nieuwe standaard in heel Europa voor werken met asbest. Dat wordt 2.000 vezels/m3. ‘Goed nieuws voor bouwvakkers die tijdens het werk met kankerverwekkend asbest in aanraking (kunnen) komen’, meent FNV Bouwen en Wonen.

De oude EU norm stond op 100.000 vezels/m3. Het resultaat is dus 50 x beter dan de oude norm. Daarnaast zullen nieuwe en modernere meetmethodes worden ingevoerd. De implementatieperiode duurt echter 6 jaar, waardoor volgens FNV ‘nog steeds onnodig veel mensen met asbest in aanraking zullen komen.’

Preventie, training en handhaving nodig

‘Nu deze stap gezet is in Europa zal er in de lidstaten geïnvesteerd moeten worden in preventie en in training van de bouwvakkers die met asbest werken’, schrijft de vakbond. ‘Maar ook zullen handhavingsmaatregelen aangepast moeten worden. Dit laatste betekent dat we verwachten dat de arbeidsinspectie (NLA) hun aanpak op het werken met asbest zal intensiveren. Ook verwachten we dat er stevig opgetreden zal worden wanneer de (nieuwe) normen worden overschreden. Alleen voldoende afschrikwekkende boetes kunnen daadwerkelijk het verschil maken wanneer bedrijven in de fout gaan en levens van bouwvakkers riskeren.’

Asbest nr. 1 werkgerelateerde doodsoorzaak

Omdat de maatregelen stapsgewijs, over een periode van 6 jaar, ingevoerd zullen worden, lopen de bouwvakkers die nu al met asbest in contact komen nog steeds grote risico’s. Per jaar sterven zo’n 90.000 mensen in de EU die met asbest in aanraking zijn gekomen. Asbest is daarmee de nr. 1 werkgerelateerde doodsoorzaak. FNV Bouwen & Wonen roept samen met de Europese Federatie voor de Bouw en Hout (EFBH), lidstaten op om de nieuwe normen en meetmethoden zo snel mogelijk te implementeren.

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant