bouw-en-installatie-hub 23 mei 2023

NXP neemt nieuwe koeltorens in gebruik

Chips zijn vaak onzichtbaar. Tegelijkertijd zijn ze onmisbaar in onze samenleving. Ze dragen er in  toenemende mate aan bij dat apparaten juist minder energie gebruiken. Om chips te produceren is echter veel energie nodig. Denk hierbij aan energie voor de diverse machines en ovens. Maar er is ook energie nodig voor de behandeling van de lucht in de fabriek. Hierbij komt veel warmte vrij die moet worden afgevoerd. Dit gebeurt door middel van ongeveer tien kilometer aan (forse) waterleidingen op de site. Het warme water wordt uit de fabriek naar vijf koelinstallaties (Chillers) geleid. Deze hebben elk een vermogen van 4,5 MW. Ze koelen het water af. Daarna kan het afgekoelde water opnieuw worden gebruikt.  Door verdamping van koeltorenwater wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht.

Oude koeltorens

Zodra de nieuwe koeltorens later dit jaar op volle capaciteit draaien, zijn de oude koeltorens op het terrein niet meer van nut. Ze worden dan uit bedrijf genomen. Dit is nodig omdat sommige delen al meer dan vijftig jaar oud zijn en de betrouwbaarheid dan in het geding komt.

Nieuwe koeltorens zijn zuiniger en stiller

Bij de bouw van de nieuwe koelinstallatie is veel aandacht besteed aan het zo betrouwbaar mogelijk maken van de installaties. Dat betekent dat een deel van de installatie dubbel is uitgevoerd. De stroomvoorziening is bijvoorbeeld zodanig ingericht dat eventuele storingen maar een beperkte impact hebben. Het geluidsniveau van de torens is overigens veel lager in vergelijking met de oude torens. Ook is de installatie zo`n twintig procent zuiniger dan de oude installaties.

Einde van een spannende tijd

Daniel Schaeffers, manager facilities operations bij NXP, over de nieuwe torens: “De ingebruikname van de nieuwe koelinstallatie komt geen dag te vroeg en betekent voor mij het einde van een spannende periode. De oude koeltoreninstallaties zijn na vijftig jaar echt aan het einde van hun levensduur en mijn team heeft de afgelopen jaren diverse noodreparaties uitgevoerd om te garanderen dat de boel nog voldoende lang in bedrijf bleef.”

Goede samenwerking

Projectleider Jacques Oostervink is vooral blij met de goede samenwerking met BAM. Het bedrijf nam zowel de bouwkundige als installatietechnische uitvoering voor haar rekening. “De samenwerking met BAM was uitstekend en dat is cruciaal bij zo`n project. Het gaat hier niet over een huis-, tuin- en keukeninstallatie, maar over een high-tech installatie. Daarbij zijn betrouwbaarheid en levensduur van groot belang. Zeker in deze roerige tijden waarin allerlei verstoringen zijn in de toelevering en we ook nog te maken hadden met tal van corona-gerelateerde beperkingen. Het binnen twee jaar opleveren van de koeltorens is knap werk.”

Integrale benadering sleutel tot succes

Al in de voorbereiding van het project benaderden BAM Industrie en BAM Infra het project integraal . Die samenwerking leidde er onder meer toe dat tijdens de gefaseerde uitvoering van de werkzaamheden het productieproces van NXP niet is verstoord. 

Wederzijds vertrouwen

Robert Imhof, directeur BAM Industrie: “De basis van het project was wederzijds vertrouwen. Er was geen uitgewerkt bestek en alleen door de goede en open samenwerking hebben we dit project tot een succes weten te maken. Vanuit het gezamenlijke doel is een teamgevoel ontstaan. Alleen met de juiste mensen op de juiste plek, breng je een uniek project als dit tot een goed einde.”

24/7 in bedrijf

Stefan Bours, projectmanager BAM Industrie: “Wat we niet moeten onderschatten is dat we bouwden op een locatie die continu, 24/7 en 365 dagen per jaar, in bedrijf is. We hebben bovendien te maken gehad met strikte corona-richtlijnen om de bedrijfscontinuïteit van de productieprocessen van NXP zoveel als mogelijk te waarborgen. Het binnen de planning gerealiseerde eindresultaat is een prachtige weerspiegeling van de geleverde teamprestatie!”

Foto: Ontwerper Theo Weyn heeft zijn bijdrage aan het koeltorengebouw `vereeuwigd`. Dit deed hij in de gekleurde cirkels die op de voorgevel te vinden zijn. Per kolom is een binaire ASCII-code te zien die weer voor een letter staat. Samen vormen de 26 ASCII-codes het woord: Designed by Theo Weyn 2018

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant