bouw-en-installatie-hub 23 mei 2023

Training bouwen met hout

De training `Bouwen met Hout` is opgezet door vier verschillende specialisten van de Nieman Groep. Alle vier nemen ze één van de trainingsmodules voor hun rekening. Innovator & System integrator Peter Kuindersma verzorgt de basismodule waarin de ins en outs van de verschillende bouwsystemen worden toegelicht. Peter: “Veel mensen denken bij hout direct aan houtskeletbouw of crosslaminated timber (CLT). Maar ook andere houtconstructies zoals  gelamineerd fineerhout (LVL), hybride systemen en modulaire bouw zijn mogelijk. Het is heel waardevol om alles eens duidelijk naast elkaar te zetten, ook wat betreft de circulaire mogelijkheden.” Tijdens deze module gaat Peter dieper in op de verschillende redenen om voor houtbouw te kiezen en welke belangrijke consequenties dit heeft.

Alles grijpt in elkaar 

Larson van Dijk, Adviseur Brandveiligheid: “We merken dat er veel interesse is in de specifieke uitdagingen van houtbouw op het gebied van brandveiligheid en geluidsisolatie, maar alles hangt natuurlijk met elkaar samen. Daarom adviseren we ook om alle modules te doen.” Koen Temmink, Adviseur Geluid en Akoestiek beaamt dat: “Je kunt je natuurlijk alleen verdiepen in de akoestiek, omdat je bijvoorbeeld sceptisch bent over de geluidswerende kwaliteiten van hout. In dat geval heb ik goed nieuws voor je. Tijdens mijn module leer ik je de `geheimen` van een goede, woningscheidende houtconstructie. Door toevoeging van akoestische materialen en een massa-veer-systeem bijvoorbeeld is veel meer mogelijk dan je wellicht denkt. Maar zeker bij massief houtbouw (CLT) zit de uitdaging bij de knooppunten van de platen. Akoestisch ontkoppelen is een prima oplossing, maar wat is de impact daarvan op de brandveiligheid? Soms lijken eisen op het gebied van geluid en brandveiligheid bijna onverenigbaar. Dáár wordt het interessant.” Larson: “Gelukkig kunnen we veel leren uit het buitenland waar houtbouw al decennialang veel gangbaarder is. Experts uit Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië delen veel kennis met ons, maar hun houten gebouwen zijn vaak niet helemaal vergelijkbaar met die van ons. Zij werken hun houten constructies vaak af met een brand- en geluidswerende schil. Als wij in Nederland met hout bouwen, dan willen we dat het hout ook zichtbaar is aan de buitenkant! Die esthetische wensen van de Nederlandse huizenkoper vormen een extra technische uitdaging voor architecten en ontwikkelaars. Superinteressant allemaal en we nemen de deelnemers dan ook graag mee langs ál deze aspecten.” 

Een enthousiaste én realistische kijk op houtbouw

Jitse Pijlman, Specialist Bouwtechniek: “Hout kent veel voordelen: hout is licht, herbruikbaar en circulair toepasbaar. In de prefab houtbouw nemen afval en faalkosten ook nog eens aanzienlijk af. Maar nieuwe antwoorden brengen altijd nieuwe uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van algemeen bouwfysisch gedrag en vochttransport. In mijn module laat ik zien hoe hoge thermische isolatie en goede lucht- en waterdichtheid heel goed haalbaar zijn met houten constructies. Eén ding is zeker: hout is niet meer weg te denken van de Nederlandse bouwplaatsen. Dat is wat mij betreft een zeer positieve en interessante ontwikkeling. Tijdens de training `Bouwen met Hout` combineren we enthousiasme met realisme. Na afloop van de training weet je precies wanneer je kiest voor welk houtbouwsysteem en ben je op de hoogte van de voor- en de nadelen.”

Meld je aan

De training `Bouwen met Hout` is ontwikkeld door de Nieman Academie, onderdeel van de Nieman Groep. De training start op 10 mei 2022 in het Experience Lab bij Ingenii Bouwinnovatie in Harderwijk. Meer informatie over de training is hier te vinden. Meteen aanmelden? Dat kan hier.  

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant