bouw-en-installatie-hub 22 juni 2023

Nieuwe isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

Recticel Insulation kondigt de lancering aan van een reeks polyurethaanoplossingen geproduceerd met 25% biocirculaire grondstoffen volgens het ‘Mass Balance’-principe. Deze nieuwe isolatieproducten, genaamd Impact, hebben gemiddeld 43% minder CO2-uitstoot (t.o.v. de standaardplaat) met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties, zo claimt de fabrikant.

De ontwikkeling van deze nieuwe isolatieplaten maakt deel uit van de proactieve aanpak van Recticel om naar net-zero te gaan in 2050. Als deel van de in april 2023 aangekondigde routekaart van Recticel voor een drastische vermindering van haar ecologische voetafdruk is de lancering van de nieuweImpact-productlijn een belangrijke stap vooruit. Het Impact-assortiment is vanaf 5 juni 2023 beschikbaar in België en Nederland. De Impact-producten worden in de toekomst ook in andere Europese landen gelanceerd.
De Impact-producten bevatten 25% biocirculaire grondstoffen, volgens het ‘mass balance’ principe. De overgang naar volledige circulariteit in de inkoop van grondstoffen in de bouwsector zal nog moeten plaatsvinden. Mass balance maakt het mogelijk om de overgang stapsgewijs te maken. Deze methode is gebaseerd op het mengen van fossiele en hernieuwbare grondstoffen in de bestaande productiesystemen, en de biocirculaire grondstoffen toe te wijzen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. De Impact-isolatieplaten voldoen aan de strenge normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert. Aan de productielocatie in Wevelgem is het certificaat nr. ISCC‑PLUS-Cert-DE 105-89029901 toegekend.

Biologische oorsprong

Een PIR-plaat bestaat uit vier basisgrondstoffen: polyol, polyisocyanuraat (MDI), blaasmiddel en een cachering. Recticel Insulation vervangt binnen de Impact-productlijn een deel van de grondstoffen van fossiele oorsprong (MDI) door grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong (bv. plantaardige frituurolie), om een product aan te bieden met 25% biocirculair materiaal. Door gebruik te maken van biocirculaire grondstoffen vermindert Recticel de koolstofvoetafdruk van dit product met 43% ten opzichte van een standaard isolatieplaat met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties. Deze vermindering wordt intern berekend volgens de methode van de levenscyclusanalyse (LCA).
De eerste isolatieplaten die Recticel Insulation in dit assortiment aanbiedt, zijn de twee bestsellers van het merk: Eurowall Impact en Eurothane Silver Impact. Eurowall Impact is een thermische isolatieplaat geschikt voor het isoleren van de traditionele spouwmuur. Eurothane Silve
Volgens dezelfde logica als de andere isolatieoplossingen van Recticel zijn de Impact-producten ontworpen voor een snelle en eenvoudige verwerking, waardoor tijd en geld wordt bespaard. Het lichte gewicht en gebruiksgemak maken ze de ideale oplossing voor architecten, aannemers en bouwprofessionals.

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant