Nieuws 10 maart 2022

Een wandeling langs geveltrends en innovaties

Met het aanbod van exposanten – de nieuwe ontwikkelingen die zij laten zien – en de vele exposities en lezingen op het programma, belooft GEVEL 2022 een uitgekiende gelegenheid te zijn om even weer helemaal op de hoogte te zijn en komen van wat er gaande is in de gevelbranche. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de bezoekers van het evenement inhoudelijke informatie te geven, te inspireren en een beleving te geven die nog lang zal resoneren in toekomstige projecten.

door Caroline Kruit, programma manager GEVEL 2022

De keuze voor het overkoepelende thema INCEPTION voor GEVEL 2022 was gedurfd: een nieuw begin, hoe iets kleins een grote impact kan krijgen. Het nieuwe begin stond in eerste instantie voor de nieuwe locatie van het evenement in de Jaarbeurshallen in Utrecht, na jaren in Rotterdam. Maar met alles wat we hebben meegemaakt in de ruim twee jaar sinds de vorige editie van GEVEL, staat dit evenement nu ook voor een hernieuwde kennismaking, voor informele ontmoetingen en voor het ‘live’ beleven en genieten van het vakgebied van architectuur en bouwtechniek.

Natuur op de vloer

Trends en innovaties die op dit moment bij projecten spelen, hebben hun weg naar de beursvloer gevonden. Een belangrijk thema is natuur – in de breedste zin des woords. Natuurinclusiviteit, biodiversiteit, biobased bouwen, levend groen in-aan-achter gevels: veel exposanten laten het zien, de vloer wordt ermee ingericht en in de Projecten Expo (pal achter de entree) toont mock-ups op ware grootte. Hout, vlas, levend groen, biocomposiet: het is er allemaal op GEVEL 2022 en in verschillende composities en samenstellingen. Om aan te snuffelen, te voelen en om over te praten met de experts die aanwezig zijn.

De zon als inspiratie

Daglicht, zonne-energie: de zon als inspiratiebron. De zon wordt gevangen op de vloer van GEVEL 2022 met exposities en presentaties van onder andere Solar Visuals (in samenwerking met UNStudio en AGC), brancheorganisatie BIPV en in de Projecten Expo met een levensgrote mock-up van AFS International. De lezingen in de GEVEL Arena door de ambassadeurs UNStudio, Toko Fuze en Vakwerk Architecten halen ook de zon naar binnen: als ontwerpcriterium, als leidend ‘materiaal’ in het creëren van gezonde gebouwen, als een cruciale schakel in de energietransitie.

Losmaakbaar? Samenwerken!

Prefabricage, parametrisch ontwerpen, 3D-printen: zomaar een aantal ontwikkelingen die ook een plek hebben op de vloer van GEVEL 2022. Al dan niet in combinatie met eerder genoemde trends. Op de weg naar de circulaire bouweconomie moeten nog grote stappen worden gezet. Veel ideeën bevinden zich nog in de fase van ‘Inception’ – moeten nog groter worden, opgeschaald kunnen worden.

Samenwerking is daarbij een bepalende factor: om gebouwen en gebouwelementen losmaakbaar te bouwen, zullen mensen meer moeten samenwerken. Dergelijke samenwerkingen kunnen ontstaan tijdens GEVEL 2022. We zien je op 31 mei, 1 juni en 2 juni in Utrecht!

Beelden:

  • Zonne-energie in de gevel: Hanwha Headquarters.
    Ontwerp UNStudio (ambassadeur op dinsdag 31 mei), beeldGroen in, aan en achter de gevel: Project Buizenkop.
  • Ontwerp Toko Fuze (ambassadeur op woensdag 1 juni).Gezonde gebouwen – de zon als inspiratiebron: De Klepperstee.
  • Ontwerp Vakwerk Architecten (ambassadeur op donderdag 2 juni), beeld Peter de Krom

Ook interessant