Seminar
do 25 januari | 13:00 - 13:30
Innovatietheater

Materialenpaspoort: van beleid naar praktijk

Bij steeds meer projecten wordt het materialenpaspoort samengesteld: een document waarin informatie over alle materialen, producten en systemen is gekoppeld aan het BIM-model. Waarvoor dient zo'n grondstoffenpaspoort, waaraan moet het voldoen en wat kan je ermee in de toekomst? Een duo-presentatie vanuit visie en beleid (Madaster) en de praktijk (Aveco de Bondt).

Geld verdienen met de gebouwschil
Circulaire gevels & daken
Spreker
Lars van der Meulen en Marijn Emanuel
Lars van der Meulen en Marijn Emanuel, Aveco de Bondt en Madaster

Lars van der Meulen is business unit manager duurzaamheid en innovatie bij Aveco de Bondt. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor duurzame innovatie bij VolkerWessels. Lars zijn missie is mensen en concepten in beweging te krijgen. Hij werkt hiervoor liever in concrete projecten en met inspirerende instrumenten dan met betekenisloze convenanten en corporate beleid. Zijn adviesgebied richt zich op de bouw in relatie tot circulariteit, gezondheid, energiegebruik en biodiversiteit.


Marijn Emanuel studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en is afgestudeerd in 1993. Sinds 1994 is hij werkzaam bij RAU, waar hij heeft gewerkt aan grote diversiteit van gebouwen: zorg, onderwijs, publieke sector (gemeentehuizen). Hij was projectarchitect voor de tijdelijke huisvesting voor de gemeente Brummen (waarin "product-as-a-service" is onderzocht en een materiaalpaspoort is ontwikkeld) en de circulaire renovatie van Alliander Duiven. Sinds februari 2017 is Marijn medeoprichter van Madaster en daar werkzaam als Product Owner.

Hoofdmediapartnershib-jblogo.png
Mediapartners