Nieuws
13 januari 2020

On-onderbroken na-isoleren met ongekende ontwerpvrijheid

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Op GEVEL 2020 tonen Recticel Insulation en Borgh hun gezamenlijk ontwikkelde Isofinish-concept. Het concept combineert het ononderbroken na-isoleren met het opnieuw afwerken van een gevel in vrijwel iedere gewenste uitstraling. Zeker met het oog op de energietransitie en de (aangescherpte) BENG-eisen heeft Isofinish een zeer breed toepassingsgebied.
Isofinish gaat in tegenstelling tot vergelijkbare concepten uit van een ononderbroken thermische schil waar voor langs een regelwerk wordt gemonteerd als drager voor de uiteindelijke esthetische schil. “Het geeft architecten een onbeperkte ontwerpvrijheid, omdat voor vrijwel elke afwerking kan worden gekozen, van hout en gevelplaten tot zink en van steenstrips tot sierpleister, dakpannen en leien,” licht Freek Nijhof van Borgh toe. Benedikt van Roosmalen van Recticel Insulation vult aan: “Behalve voor renovatiedoeleinden wordt het concept ook meer en meer toegepast in nieuwbouw, juist vanwege de combinatie van een ononderbroken isolatielaag zonder koudebruggen en geluidslekken, en met de onbegrensde mogelijkheden in afwerking.” De basis van het Isofinish-concept vormt de thermische schil van Powerwall-isolatieplaten. Van Roosmalen: “Het betreft een ultradunne isolatieplaat op basis van Taufoam waarmee desgewenst zeer hoge Rc-waarden gerealiseerd kunnen worden.

De isolatieplaat kent een zeer hoge dimensionele stabiliteit en dankzij het tand-en-groef-systeem is de kans op energielekken nihil. Het houten regelwerk dat als drager voor de esthetische schil fungeert, wordt met speciale Facafix-gevelschroeven van Borgh Industries op afstand van de Powerwall-isolatieplaten geplaatst. Zo is een sterk geventileerde gevel gegarandeerd.” Nijhof: “Op basis van de gekozen esthetische afwerking en de externe invloeden (zoals windlast, enz.) maken wij een berekening van het aantal Facafix-schroeven dat nodig is voor het houten regelwerk, waarbij we uitgaan van zo min mogelijk doorboringen. De Facafix-gevelschroeven worden zowel horizontaal als diagonaal toegepast, de horizontale vangt de windbelasting op en de diagonale om het gewicht van de esthetische schil op te vangen.”
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners