Nieuws
13 januari 2020

Achter de schermen van GEVEL 2020 - de ambassadeurs 'gaan los'

Het team van GEVEL 2020 vroeg MVRDV, cepezed en Heren5 om een reeks lezingen te bedenken en kreeg niet alleen een prachtig programma. Wie GEVEL bezoekt treft ook bouwende architecten, thematische paviljoens en enthousiaste exposanten. Een kijkje achter de schermen!
“Laten we architecten vragen om een driedaags theaterprogramma over gevels te componeren! Iedere dag een andere architect die het overkoepelende thema Modern Utopia invulling geeft vanuit de praktijk.”

Vlak voor de zomervakantie in 2019 benaderde Caroline - programmamaker voor GEVEL - Gijs Rikken van MVRDV, Joost Heijnis van cepezed en Jan Klomp van Heren 5 met de vraag of zij een rol als ambassadeur voor één dag op zich wilden nemen. Op de berg / onder de palmboom / met de voetjes in het zand is daar goed over nagedacht: na de zomer kwam van alle partijen een - toen nog voorzichtig - ja.

Waarom deze drie bureaus? Juist omdat ze zo verschillend zijn: in omvang, aanpak en portefeuille. Maar ook omdat Caroline al eerder met de bureaus had samengewerkt in een vorm van curatorschap. Joost Heijnis zit al jaren in de adviescommissie van GEVEL - hij kent het evenement en de mensen in het team. Met Gijs en Herman van MVRDV is tijdens GEVEL 2018 de workshop ‘No Facade’ gehouden, waarover de betrokkenen nog lang hebben nagepraat.

De rol van ambassadeur was bedacht als gastheer voor één dag in het theater - de GEVEL Arena - en met een grote stem in de uitnodiging van sprekers (en natuurlijk de gelegenheid om eigen projecten en ambities te tonen). Een tijdsinvestering van zo'n twintig uur in totaal per ambassadeur, had het team van GEVEL bedacht (inclusief de dag zelf). De herfstmaanden vlogen om. Er werd vergaderd, er werd gefilmd. Die uren waren al op voordat de communicatiecampagne goed en wel begon.

Vijftien utopia's
De Materials Group van MVRDV brainstormde een middag over het thema Modern Utopia en kwam met vijftien eigen utopia's op de proppen: concepten die kunnen bijdragen aan de leefbare wereld van morgen. Denk aan een groen utopia, een adaptief utopia, een stil utopia, een volledig circulair utopia. Om er een paar te noemen. Veel concept-utopia's zullen de revue passeren op dinsdag 28 januari. ‘We kijken naar de toekomst van de toekomst’, zoals Gijs Rikken het noemt.
 
Lekkere techniek
Op weg naar die mooie toekomst ziet cepezed nog wel een aantal drempels, kijkend naar tradities en regelgeving in de bouw. Joost Heijnis wil daarom op “zijn” dag (woensdag 29 januari) vooral de discussie aan. Zwaar versus licht, een nieuwe generatie IFD, creatieve oplossingen voor de bestaande omgeving: slimme oplossingen zijn noodzakelijk. Joost start de dag daarom met een verhaal over Slimme Gevels en geeft de bezoeker een lekkere dosis techniek om op te kauwen.
 
Ons Utopia
De architecten-partners van Heren5 - ambassadeurs op 30 januari - doen ook veel onderzoek naast hun regeliere projecten. Dat onderzoek gaat vooral over de wensen van de gebruikers en bewoners van hun projecten en de stad van de toekomst. Jan Klomp, Jeroen Atteveld, Merijn de Jong en Sjuul Cluitmans brengen 'Ons Utopia': een persoonlijke zoektocht naar passende woonvormen en een levendige stad. In een persoonlijk gesprek of met alle beschikbare data. GEVEL 2020 kreeg een projectnummer bij Heren5 - daarmee kreeg het evenement ook een strategische betekenis binnen het bureau. Maar de architecten van Heren5 zijn ook praktische bouwers - vrij letterlijk, zometeen op de vloer van GEVEL. Er wordt gebouwd met baksteen, maar dan zonder metselwerk. Ook dat is een Modern Utopia.
 
Zelfgebouwde paviljoens
De gesprekken met de ambassadeurs in augustus, september en oktober brachten telkens nieuwe ideeën voor het voetlicht. Er ontstonden samenwerkingsverbanden, die we van tevoren niet hadden kunnen bedenken. Thema-paviljoens zagen het daglicht: met concepten voor ruim tien paviljoens, zijn er zometeen toch zeker zes te bekijken. Twee zelf gebouwd door de architecten. Zo steekt Merijn de Jong van Heren5 zelf de handen uit de mouwen om met zijn broer een bakstenen sculptuur te bouwen. In andere paviljoens gaat het om de interactie met de bezoekers: hier zijn ook zeker ambassadeurs aan te treffen tijdens GEVEL!

Live ontwerpsessie met data
De ambassadeurs begonnen ook gezamenlijke projecten: GEVEL 2020 sluit op donderdag 30 januari af met een spannende - live - scripting sessie waarbij bezoekers van het evenement hun input geven voor een ter plekke gegenereerd parametrisch ontwerp. MVRDV en Heren5 hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Vanuit het GEVEL-team is Arjan druk bezig om alle randvoorwaarden (apparatuur, netwerk, logistiek) op orde te krijgen. Ontwerpen met data: we gaan het ter plekke beleven.

Gaat dat zien!
De tijd die de ambassadeurs in GEVEL hebben gestoken, loopt de spuigaten uit. Dat zeggen ze zelf en dat zien wij - team GEVEL - ook. Wat een energie! Wat een creativiteit! Het is ontzettend leuk om met zoveel enthousiasme aan een evenement te werken, samen met mensen uit de doelgroep. Het geeft het team ook weer nieuwe inzichten en contacten en heeft invloed op alle aspecten van de organisatie en inrichting van GEVEL. De exposanten voelen dit ook en gaan mee in de ambitie om mooie toekomstscenario's te presenteren.

Een evenement als GEVEL organiseren is al spannend - er zijn zo ontzettend veel partijen bij betrokken - maar met deze ambassadeurs is de spanning nog eens opgevoerd. De voorpret achter de schermen is al lang begonnen.. en er rest ons nog een hartekreet: gaat dat zometeen zien in Rotterdam - het wordt uniek!

Team GEVEL 2020
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners