Nieuws
08 januari 2020

MVRDV & Machiels Building Solution - Van droom naar uitvoering

Denken over de toekomst is zowel in het DNA van de Materials Group van architectenbureau MVRDV als Machiels Building Solutions verweven. Op GEVEL nemen zij bezoekers mee in hun gedachtewereld en tonen ze hun ideeën voor de gevel van de toekomst. Gijs Rikken van de Materials Group verzorgt als ambassadeur op de openingsdag, dinsdag 28 januari 2020, diverse lezingen. Terwijl Jeroen Gielen bezoekers aan de hand van de gevel mock-up van de Doktoren in Antwerpen informeert over prefab bouwen.  
Het internationale team van MVRDV – dat geleid wordt door Gijs Rikken – initieert en voert materiaalonderzoek uit. “Research is een wezenlijk onderdeel van vrijwel alle projecten bij MVRDV. Net als denken over de toekomst. We laten deze gedachten over de toekomst niet meer rondzingen binnen het bureau, maar vangen ze, maken een inventarisatie en proberen ze concreet te maken”, legt Gijs uit. Om dromen concreet te kunnen maken, heeft de Materials Group input en kennis nodig vanuit de bouwindustrie. Dat was een belangrijke reden om in te gaan op de uitnodiging om ambassadeur te worden van GEVEL 2020. Gijs: “Het is leuk om te praten over Modern Utopia en te dromen over toekomstscenario's, maar wij denken vooral aan het maken ervan. Voor ons is de grootste droom dat we onze ideeën kunnen realiseren, kunnen bouwen. Daar hebben we de industrie - de exposanten van GEVEL - heel hard bij nodig.”

Ontwikkeling
Al bij de eerste bijeenkomst over de programmering van ‘hun’ dag in Ahoy Rotterdam, kwam er een lijst met meer dan tien Utopia’s; toekomstscenario's die gelinkt kunnen worden aan maatschappelijke ontwikkelingen en vraagstukken in de architectuur. Om er een paar te noemen: een transparant utopia, een levend groen utopia, een muisstil utopia, een adaptief of flexibel utopia. Een aantal van deze toekomstdromen is al onderwerp van onderzoek bij MVRDV en The Why Factory, de onderzoeksstoel van Winy Maas aan de TU Delft. “Veel van onze onderzoeken hebben utopische beginselen”, vertelt Gijs. ‘”Je moet ergens beginnen met je onderzoek - een stip op de horizon zetten. Je kunt innoveren door producten uit de catalogi van producten een draai te geven, door iets aan te passen voor een bepaald project. De volgende stap is prototyping: samen een nieuw systeem of toepassing bedenken. Maar nog interessanter is om samen na te denken over de toekomst van de gevel - welke capaciteiten moet een gevel hebben voor een bepaalde plek en een bepaald gebruik? Vanuit die ambitie samen concepten en oplossingen ontwikkelen, dat willen we graag doen met de industrie - om te beginnen de bouwindustrie, die we ontmoeten op GEVEL.’

Mock-up
Een exposant die MVRDV zeker zal aanspreken is gevelbouwer Machiels Building Solutions. “Onze focus is om CO2-neutraal te bouwen. Door prefabricage van houtskelet gevelelementen kunnen we dat bereiken”, aldus Jeroen Gielen van Machiels Building Solutions. Hoe dit naar de praktijk vertaald wordt is op GEVEL te zien. “We tonen de mock-up van de Doktoren. Dit appartementencomplex – naar ontwerp van BINST architect – wordt gerealiseerd naast het nieuwe ziekenhuis in Antwerpen (ZNA).” Machiels levert de volledig geprefabriceerde gevel. Inclusief de ramen, hemelwaterafvoer en aluminium gevelbekleding. “Extra aandacht gaat daarbij uit naar de aluminium vinnen – met een diepte van 35cm. Ook deze worden tijdens de productie geplaatst. De hemelwaterafvoer kan hier mooi in weggewerkt worden.”

Exoskelet
Zowel het tempo waarin de Doktoren lucht-, wind- en waterdicht wordt als de wijze waarop de gevel wordt geplaatst spreken tot de verbeelding. “Doordat alle details in de voorbereidingsfase zijn geëngineerd komen we op de bouwplaats geen onverwachte problemen tegen en is een snelle montage verzekerd. We kunnen zelfs volledig steigerloos bouwen.” Dat is mede mogelijk door de goede afspraken met de aannemer aangaande de toleranties. “Deze zijn klein, per betonplaat 20 mm”, legt Jeroen uit. “Hierdoor schuiven alle elementen goed in elkaar en zijn elementvoegen onzichtbaar.” Anders dan in Nederland gebruikelijk plaatst Machiels de zelfdragende gevel buiten de betonconstructie. “De gevelelementen worden door middel van ankers bevestigd aan de betonvloeren.” Een groot voordeel van zo’n ‘exoskelet’ is dat betonvloeren niet nageïsoleerd hoeft te worden. “Daardoor is er weinig vertraging op de bouw. In Antwerpen starten wij met de opbouw van de gevel zodra de betonconstructie de 7e verdieping heeft bereikt. Omdat de montage van houtskelet sneller gaat dan de betonwerken kunnen we kort nadat het hoogste punt is bereikt ook de gevel opleveren.” De bouwsnelheid is echter niet de enige ontwikkeling waar Machiels op inspeelt. “Wij nemen de verantwoordelijkheid voor de hele gevel. Deze moet aan alle technische en kwaliteitseisen voldoen én de esthetiek versterken. Daarbij streven we met architecten constant naar bouwkundige verbetering en vernieuwing. Want ook integratie – bijvoorbeeld van installatietechniek en zonwering – is onderdeel van ons moderne utopia.”

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners