Nieuws
03 januari 2018

Nieuws: Donderdag 25 januari in het teken van circulaire ambities

Ook de gevelbranche is stevig aan de slag om de circulaire ambities die vanuit het Rijk zijn beschreven, binnen de gegeven tijd in te vullen. Dat blijkt wel tijdens verschillende sessies die op donderdag 25 januari zullen plaatsvinden in de theaters op de beursvloer van GEVEL 2018. Niet alleen technische aspecten komen aan bod, ook procesmatige. Want hoe moet een bouwprofessional zich opstellen in een circulair ontwerp- en bouwproces?

De in 2016 gepubliceerde Rijksambitie streeft naar een volledig circulaire economie in 2050, nadat in 2030 al een flinke stap moet zijn gezet. In bouwtermen is dat overmorgen. Daarom is het niet verwonderlijk dat er al veel initiatieven en experimenten zijn om de (on-)mogelijkheden van een circulair bouwproces in kaart te brengen. Ook als het specifiek gaat om gevelbouw. Dit komt naar voren in de sessies op donderdag 25 januari tijdens GEVEL 2018.

gevel18-circle-diagram.png
Architekten Cie

Nieuw vakmanschap
Hans Hammink (Architekten Cie.) en Charlotte Ernst (initiatiefnemer en ontwikkelaar van Hof van Cartesius) vertellen over het benodigde vakmanschap om circulaire gebouwen te maken. Hans doet dat vanuit zijn ervaring met het paviljoen Circl in Amsterdam. Charlotte - architect en stedenbouwkundige - nam de rol van ontwikkelaar bij het letterlijk uit de grond stampen van het Hof van Cartesius in Utrecht. Circulair ontwikkelen en ontwerpen vraagt een andere houding, zo stellen zij. Minder focus op het eindplaatje, meer samenwerken en in de loop van het project beslissingen nemen: ze vertellen het in de Arena om 14:00 uur »

Jos Noordzij van gevelbouwer De Groot & Visser benadert het circulaire ontwerp vanuit de techniek: met twee praktijkcases - de paviljoens Circl in Amsterdam en The Greenhouse in Utrecht - laat Jos zien wat de technische voorwaarden en uitdagingen zijn als het gaat om circulaire gevelbouw. Daarbij worden experimenten gedaan met energie-opwekkende, circulaire gevelelementen: ook daarover zal tijdens deze sessie om 12:00 uur in het Innovatietheater kennis worden gedeeld »

Vanuit de branche
In de Arena om 15:00 uur komen in samenwerking met branchevereniging VMRG binnen een uur vier visies over circulaire gevelbouw voorbij: vanuit de branche, de architect, de gevelbouwer en de “geveljutter” - de partij die op zoek gaat naar bestaande elementen en materialen om te hergebruiken lees meer »

Kees Verweel vertelt namens het collectief C2C Bouwgroep hoe dat nu in de praktijk van de toeleverende industrie gaat: je aanbod circulair maken en je klanten het beste advies geven. Inmiddels is er genoeg ervaring om een lijst van do's & don'ts te komen brengen: Kees doet dat in het Innovatietheater om 14:00 uur »

Data samenbrengen
Het materialenpaspoort is onlosmakelijk verbonden met de circulaire ambitie. Dat zal blijken uit twee sessies in het Innovatietheater. Stingo Huurdeman van VMRG vertelt over FIS, het Façade Identification System. Deze gevelscan koppelt verschillende informatiesoorten aan het product. Lees meer »

Marijn Emanuel (Madaster) en Lars van der Meulen (Aveco de Bondt) vertellen in meer algemene zin over het materialenpaspoort en het nut en de noodzaak om gegevens over materialen en producten centraal vast te leggen. Van beleid naar praktijk: in deze duo-presentatie worden concrete handvatten gegeven voor het maken en gebruiken van het materialenpaspoort. Info over deze sessie » .
Lees ook »

Dagprogramma circulair
Maar daarmee is het aanbod van verhalen op deze circulaire donderdag nog niet compleet. Voor wie er een hele dag van wil maken, kan al beginnen bij het ochtendseminar (om 9 uur, voor aanvang beurs) door het Houtblad. Als hernieuwbaar materiaal zal hout een belangrijk onderdeel worden van circulaire ontwerpen, ook als gevelmateriaal. Lees ook »

Ook de exposanten van GEVEL 2018 zullen hun circulaire ambities en projecten tonen in het Projectentheater. Alprokon Aluminium bijvoorbeeld, waarvoor Richard Snel het podium betreedt om te vertellen over circulariteit en veiligheid, menselijk gedrag en esthetische aspecten. Lees ook »

Want dat circulair ontwerpen en bouwen een complexe opgave is, dat moge duidelijk zijn. De donderdag op GEVEL 2018 spijkert ieders kennis weer snel bij!

Het programma van GEVEL 2018 wordt nog dagelijks aangevuld: ook met programma-onderdelen over circulair ontwerpen en bouwen. Houd de website in de gaten en plan je bezoek voordat je afreist naar Rotterdam Ahoy, om niets van programma en sprekers te missen.

 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners