Nieuws
28 december 2017

Blog: Kijk eens wat vaker omhoog in 2018!

Daken zijn onmisbaar voor resilient, toekomstbestendige steden. Dat werd mij het afgelopen jaar duidelijk tijdens het schrijven van Het Rotterdamse Dakenboek. Hiervoor heb ik in Rotterdam twintig dakenexperts gesproken en meer dan dertig multifunctionele daken bezocht. De subtitel van het boek is bewust: ‘Nieuw gebruik van dak en stad’, want het onderwerp daken ontwikkelen is groter dan Rotterdam; het is wezenlijk voor alle grote steden in de wereld.

Esther Wienese, zelfstandig schrijver en gids in Rotterdam en auteur van Het Rotterdamse Dakenboek dat verscheen in november 2017

Rotterdam is qua daken bijzonder. De stad heeft de meeste platte daken van Nederland: 14,5 miljoen m², volgens opgave van de gemeente. Ook uniek is dat het stadshart, door de wederopbouw na het bombardement, 1 km² plat dak telt. Rotterdam is wereldwijd koploper in het benutten van daken voor regenwateropvang. Onder meer vanwege dit ‘Programma Groene Daken’ is de gemeente Rotterdam gekozen als een van de 100 Resilient Cities – weerbare en veerkrachtige wereldsteden – naast miljoenensteden als Hongkong en Bangkok. Rotterdam is de voorbeeldstad in klimaatadaptatie voor de C40. De C40 is een internationaal burgemeestersnetwerk van 92 wereldsteden dat zich inzet tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het plan van de gemeente Rotterdam om in 2030 1 km² aan multifunctionele daken te ontwikkelen in de binnenstad, is in september 2017 genomineerd voor een C40-award in de categorie Cities4tomorrow.

 

G18_Blog_visual-EWienese_2-quote-c2.jpg

 

De gemeente Rotterdam werkt al jaren aan een multifunctioneel dakenprogramma voor regenwateropvang (blauwe daken), natuur (groene daken), wonen, werken, recreëren (rode daken) en energieopwekking (gele daken). In de stad ligt inmiddels 250.000 m² groen dak en 75.000 m² aan zonnepanelen. In 2030 wil de gemeente 1 km² multifunctionele daken in het centrum ontwikkelen. Belangrijk aandachtspunt daarbij is dat de daken niet van de gemeente zijn; die zijn van particulieren, verenigingen van eigenaren, bedrijven en corporaties. Dus alleen met de enthousiaste participatie van deze dakeigenaren gaat de 1 km² aan multifunctionele daken, die het centrum mooier, duurzamer en leefbaarder moeten maken, er komen. 

 

Intussen leiden de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam studenten op voor daken. Het vak multifunctionele daken op de Hogeschool richt zich daarbij op een diversiteit aan studenten die vanaf het begin leren samenwerken aan daken in een complexe stad zoals deze. En dat is nodig ook. Want om de Rotterdamse daken te ontwikkelen is het zaak ze van de mensen te maken; nu zijn ze nog van een innovatieve elite. Door individueel en samen verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de daken, kan Rotterdam een nog fijnere stad worden om in te leven en een voorbeeldstad zijn voor Nederland en de wereld.

Esther Wienese is zelfstandig schrijver en gids in Rotterdam en auteur van Het Rotterdamse Dakenboek dat verscheen in november 2017. Zij spreekt op 24 november over de kansen voor daken, samen met Paul van Roosmalen, programmamanager Multifunctionele Daken van de gemeente Rotterdam.

 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners