Nieuws
27 september 2017

Blog: Nieuwe Ambachtelijkheid

Meestal reserveer ik een halve dag om GEVEL te bezoeken. Dan ga ik langs een aantal relaties en kijk ik of er nieuwe dingen zijn. Stapels stenen of losse platen doen mij niet zoveel: ik wil zien hoe je dingen toepast. Hoe je het detailleert. Aan alleen een plaatje van een gerealiseerd project heb ik niet zoveel. Het gaat me juist om de uitvoeringsaspecten

Jan Klomp, architect en partner bij Heren 5 Architecten, Amsterdam

We hebben het echt enorm druk momenteel. Daar waar je een paar jaar geleden moest vechten om opdrachten, is het nu vechten om je opdracht groot genoeg te houden. Alleen een VO maken, dat doen we niet meer. Die keuze is er nu. Na het VO gaat het ontwerpen verder en worden VO-renders ‘werkelijkheid’, wat ons betreft.

e bouwwereld is wel een beetje klaar met mooie iconen die na een jaar al niet meer zo blinken als bij de oplevering. Het ambachtsgevoel onder architecten komt weer terug. Gelukkig bij steeds meer architecten en – heel hoopvol – ook de jonge generatie. We noemen het Nieuwe Ambachtelijkheid, het weten hoe je moet bouwen met beproefde materialen en nieuwe technieken. Waar je kracht als architect ligt. Het blijven leren over je vak.

g18-jan-klomp-quote.jpg

Voor een nieuw project met metselwerk gevels heb ik zelf onlangs ook weer een geheel nieuwe uitdaging beleefd: in een hoogwerker stappen en op een betonnen casco de gewenste patronen aanbrengen met een spuitbus met neongroene verf. Zodat de metselaars weten welke steen met welke engobe ze moeten metselen. Als dat geen ambachtelijkheid is! En het brengt wederzijds respect: laten zien hoe je in je vak staat, de passie om – met elkaar – mooie dingen te maken. Goede gebouwen met betekenis, gebouwen die iets toevoegen aan de plek en de mensen waarvoor ze zijn bedoeld.

Voor meer informatie: Heren 5 Architecten

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners