Nieuws
10 februari 2020

GEVEL kijkt naar de toekomst

Industrialisatie en prefabricage zijn grote thema’s in de huidige bouwpraktijk. Niet alleen om de gewenste bouwproductie te halen, ook omdat prefabricage bijdraagt aan het verduurzamen van gebouwen. Business unit manager Patrick Schilte blikt terug op GEVEL 2020 en ziet dat er steeds meer innovatieve oplossingen voor handen zijn.
“De toekomst van de gevel is niet alleen on site bouwen, maar vooral ook verdere industrialisatie. Onlangs berichtte het NOS Journaal dat woningbouwcorporaties slechts 62 procent van hun bouwplannen verwezenlijken. Door meer te prefabriceren kan de snelheid waarmee we bouwen fors omhoog. Op de beursvloer zag ik dat thema vaak terugkeren”, zegt hij.

Wat op GEVEL daarnaast duidelijk werd: we hebben elkaar nodig. “We zien dat leveranciers steeds nauwer samenwerken met ontwerpende en uitvoerende partijen. Zo deelde Sto bijvoorbeeld haar stand met drie prefabrikanten en toonde Bruil een 3D geprint balkon. Er was zelfs een volledig drie etages hoog tiny house op de beursvloer te bezichtigen. Allemaal voorbeelden waarin architecten, leveranciers en bouwers elkaar vonden.”

Interactie en inhoud
Over de opkomst (5.500 bezoekers) is Schilte tevreden. “We zijn een niche-beurs. Dat is de kracht van GEVEL. De inhoud van het programma en de ruimte die er is voor interactie en inhoudelijke dialogen staat voorop. Daarom komen in de theaters uiteenlopende issues aan de orde. Van adaptieve gevels tot het gebruik van smart data om gebouwen te ontwerpen.” Terwijl Thijs Asselbergs - hoogleraar Architectural Engineering TU Delft - inging op de grote opgave die er ligt om de gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf 2050-proof te maken. “Ook zoomde hij in op de renovatie van het AMC in Amsterdam. Hier staat hij met zijn studenten voor de grote opgave om tot een volledig circulair gevelontwerp te komen. Een allesbehalve eenvoudige opgave.”

Circulariteit
Het thema circulariteit ziet Schilte in de volgende editie van GEVEL graag meer naar voren komen. “In de theaters is er veel over gesproken, maar op de beursvloer moet het inhoud krijgen. Thema’s als circulariteit, klimaatadaptief bouwen en biodiversiteit vragen om praktische invulling. We merken dat bezoekers daar veel vragen over hebben en als vakbeurs voor ontwerp & engineering van de gebouwschil willen we daarop inspelen.”
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners