Nieuws
19 december 2017

Nieuws: Liefhebbers van metselwerk bezoeken GEVEL 2018 (ook) op dinsdag

Het lezingenprogramma in de drie theaters op de beursvloer van GEVEL belooft op dinsdag 23 januari veel interessante onderwerpen voor liefhebbers van baksteen. Met lezingen over normen, nieuwe tools, techniek en met praktijkverhalen van architecten en exposanten wordt het (soms onzichtbare) vernuft in metselwerk voor het voetlicht gebracht.

Het aanbod van steenproducenten op de beursvloer van GEVEL is al aantrekkelijk, maar het wordt nog leuker als het bekijken en voelen kan worden aangevuld met luisteren en beleven: daarom vindt op dinsdag 23 januari een reeks lezingen plaats over het werken met baksteen anno 2018. Baksteen is al eeuwenlang een populair gevelmateriaal, al komen de huidige gevels met metselwerk wel op een andere manier tot stand. De techniek, de regelgeving, stromingen in architectuur: ze hebben wel degelijk invloed op de manier waarop baksteen wordt gebruikt.

 

Als er iemand is die met passie én humor kan vertellen over het bouwproduct baksteen, dan is het wel Christian Petersen van Petersen Tegl uit Denemarken. Hij zal in Rotterdam het podium van het Projectentheater betreden en vertellen over de kracht, schoonheid en blijvende waarde van baksteen. Natuurlijk gebeurt dat aan de hand van bekende en recente projecten in Nederland en daarbuiten, waarvoor Petersen stenen leverde.

 

office-winhov_city-archive-delft_-stefan-mller_04.jpg
Het Stadsarchief in Delft, ontworpen door Office Winhov. Foto: Stefan Müller

De techniek wordt besproken in het Innovatietheater: met Brick BENG (bijna energieneutraal bouwen met baksteen: het is mogelijk!) en een lezing over de door markt ontwikkelde Dilatatietool, die het aantal dilataties zal kunnen verminderen. Ongetwijfeld komt daarbij ook gewapend metselwerk aan bod: de onzichtbare constructieve ondersteuning die de eenheid in metselwerk gevels kan vergroten en het aantal dilataties vermindert.

Baksteenstrips worden steeds vaker toegepast bij geprefabriceerde gevelelementen, maar de richtlijnen ervoor zijn nog in ontwikkeling. Een sessie georganiseerd door het MADE Center probeert houvast te geven.

 

Met de Metselwerk Marathon in de Arena komen architecten aan het woord: over tektoniek met baksteen, over patroonkunst en constructieve verbeelding. In twee keer een uur krijgen per sessie vier recente projecten een toelichting door de architect, waarna op belangrijke stellingen wordt gediscussieerd: wat kenmerkt de metselwerk gevel anno 2018? Waarin zit het vernuft, waarin zit de verbindende kracht van bakstenen gebouwen in het stedelijk weefsel?

 

Het programma van GEVEL 2018 wordt nog dagelijks aangevuld: ook met programma-onderdelen over metselwerk. Houd de website in de gaten en plan je bezoek voordat je afreist naar Rotterdam Ahoy, om niets van het programma en de sprekers te missen.

 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners