Nieuws
19 december 2017

Nieuws: Materialenpaspoort opent weg naar volledig circulaire bouwbranche

Het vastleggen van de gegevens van gebruikte materialen en producten in een bouwproject: in een materialenpaspoort worden aanvullende gegevens gekoppeld aan het BIM-model. Door deze informatie vast te leggen, wordt de basis gelegd voor toekomstig (her-)gebruik. Tijdens GEVEL vertellen Lars van der Meulen (Aveco de Bondt) en Marijn Emanuel (Madaster) wat zo’n materialenpaspoort inhoudt en hoe belangrijk het is om gebouwen centraal te documenteren.

De toekomst wordt circulair, zoveel is wel duidelijk. De in 2016 gepubliceerde Rijksambitie streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Als het gaat om grondstoffen, betekent dat voor de bouw concreet dat er geen nieuwe materialen uit niet-hernieuwbare bronnen mogen worden aangewend. Dit zal ongetwijfeld een enorme impuls geven aan het gebruik van zogenoemde hernieuwbare (of: biobased) materialen. Maar tegelijkertijd betekent het ook dat materialen in gebouwen die hun functie verliezen, een nieuwe plek in een volgend (bouw-)project zullen moeten vinden.

Lars van der Meulen werkt bij Aveco de Bondt als BU Manager Duurzaamheid en Innovatie. Hij ziet in de praktijk welke stappen er moeten worden genomen om naar een circulaire bouwpraktijk te komen. Het materialenpaspoort is één van die stappen: het maakt dat producten en materialen traceerbaar zijn, de eigenschappen duidelijk gedocumenteerd, zodat de geschiktheid en beschikbaarheid voor een volgende gebruiksfase afleesbaar is.

Om het aanbod van materialen en producten zo breed mogelijk inzichtelijk te maken, is een centrale  documentatie van de gebruikte en aanwezige materialen een belangrijke stap. Hier komt het Madaster in beeld: een centrale plek om documenten van gebouwen te delen en te archiveren. Inmiddels heeft ook Aveco de Bondt (moedermaatschappij Volker Wessels) zich als “Founding Kennedy” (oftewel partner) aangesloten bij Madaster. Marijn Emanuel, productowner bij Madaster, zal tijdens GEVEL vertellen over de rol van Madaster en de wijze waarop materialenpaspoorten (of: gebouwdossiers) als in een bibliotheek worden opgeslagen en gecatalogiseerd.

Lars van der Meulen (Aveco de Bondt) en Marijn Emanuel (Madaster) zullen toelichting geven op het materialenpaspoort en Madaster in het Innovatietheater op donderdag 25 januari om 13:00 uur.
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners