Nieuws
15 december 2017

Blog: Met slanke gevels creëer je meer bruto vloeroppervlakte

Voor ons is SIPS een belangrijk product om te laten zien op GEVEL 2018. Met SIPS kan je ontzettend veel. Waar de afkorting voor staat? Structural Insulated Panel System. Oftewel: compleet geprefabriceerde gevelelementen, die inclusief de kozijnen en glas bij ons in de fabriek kunnen worden gemaakt. We zetten de elementen in voor nieuwbouw - kantoren, woontorens - en voor transformatieprojecten. Met SIPS heb je een relatief dun gevelpakket met een hoge Rc-waarde: daarmee houd je meer bruto vloeroppervlak over!

 

Rolf Pennings, salesmanager SIPS bij Kingspan Unidek, exposant op GEVEL 2018

Als je me vraagt naar trends dan noem ik prefab en hoogbouw. En de combinatie van die twee. De gevelelementen komen als complete elementen uit de fabriek, ze worden met een kraan gemonteerd en binnen een dag heb je een verdieping wind- en waterdicht. Vooral op binnenstedelijke locaties waar een logistieke uitdaging ligt, is dit een enorm efficiënte oplossing.


G18_Blog_visual-RPennings_2-quote-nw.jpg

Het project B'Mine in Amsterdam - een woontoren met 23 verdiepingen - was zo’n uitdaging. Het voortraject was complex, met ingewikkelde details. Samen met Paul de Ruiter Architects en De Groot & Visser hebben we een concept bedacht en vervolgens alles in Revit uitgetekend. In totaal gaat het om meer dan vijfhonderd panelen. Vervolgens zijn clash-meetings gehouden met de aannemer en gevelbouwer: daar waar onze werkprocessen en elementen bij elkaar moesten komen. Bijvoorbeeld bij de aansluiting van de vloer. Die meetings werkten heel goed. Het is de uitvoering absoluut ten goede gekomen.

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij grote projecten. In hoeverre we samenwerken met de architect, hangt van het project af. Het liefst werken vanaf het eerste concept tot en met de oplevering samen. Dan leert de architect ook het meest voor een volgend project. Het werken met SIPS vraagt bijvoorbeeld om een bepaalde moduulmaat, specifieke detaillering en ontzettend veel mogelijkheden voor de afwerking van de gevel. Je zou dat knelpunten kunnen noemen, maar ik zie het meer als kansen.

Een andere trend is dat de Rc-waarde van gevels gestaag omhoog gaat. De meeste prefab gevelelementen gaan tot een Rc van 5. Met ons reguliere productieproces is een Rc-waarde van 7 te bereiken, en die vraag zien we toenemen. Bij die hoge eisen heeft een geconditioneerd productieproces een groot voordeel.

Steeds vaker komen de gevelbouwers bij ons in de fabriek de kozijnen en bijvoorbeeld installatie-elementen inbouwen in de gevelpakketten. Met zo’n werkwijze kan je op het gebied van kwaliteit en garanties grote stappen zetten.

Mijn functietitel is ‘salesmanager’. Maar mijn betrokkenheid bij projecten gaat verder dan dat. Op projectniveau neem ik deel aan technische sessies en bouwvergaderingen. Op die manier ben ik als leverancier nauw betrokken bij het voorbereidingstraject en kan ik aanvullende expertise inbrengen.  De ervaring die ik opdoe bij projecten, deel ik graag. Vandaar dat ik ook een seminar ga geven op GEVEL 2018 in het Projectentheater: over de B'Mine woontoren, natuurlijk!

Ik ben heel blij met een beurs die de focus legt op de gevel. Het is een goede gelegenheid om veel relaties en branchegenoten te zien. Maar vooral hoop ik in aanraking te komen met mensen met een project of idee dat we gezamenlijk vorm kunnen geven.

Voor meer informatie: Kingspan Unidek

Rolf Pennings zal op 23 januari om 13:30 uur een presentatie houden over de innovatieve gevel van woontoren B'Mine in Amsterdam (architect: Paul de Ruiter Architects), in het Projectentheater op de beursvloer. Aanmelden voor deze lezing kan hier
https://www.gevel-online.nl/seminar/M106

 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners