Nieuws
21 november 2017

Blog: De toekomst van metselwerk ligt bij prefabricage

Voor iemand die al 27 jaar in de baksteenwereld rondloopt, was het wel een flinke ommezwaai om ineens te gaan denken over metselwerk in de vorm van isolatieplaten met steenstrips erop gelijmd. Lijmen? Geen voegen? Ik vond het maar vreemd, toen Vandersanden zeven jaar geleden begon met het E-board-systeem, een in eigen huis ontwikkeld product. En nu gaat negentig procent van mijn acquisitiegesprekken over juist dat systeem. De discussie of dit echt” metselwerk is, ga ik overigens op geen enkele manier aan. Dit is metselwerk, maar op een andere manier. Punt.

 

Cees Groot, acquisiteur bij Vandersanden Group, exposant op GEVEL 2018

Ook de wereld van het metselwerk verandert nog continu. We hebben ontzettend veel projecten op stapel staan - het merendeel met die geïsoleerde platen - en de markt groeit gestaag. Het aandeel nieuwbouw is nog iets groter dan renovatie, maar het scheelt niet veel. We hebben veel uit te leggen over onze nieuwe producten, want aannemers zijn niet zo geneigd om af te stappen van hun traditionele werkwijzen. Al moeten ze nu wel, want het aantal metselaars schiet tekort. Bij architecten leeft nog wel eens het idee dat met prefabricage en steenstrips geen reliëf en patronen in de gevel zijn te maken. Onzin! We hebben projecten, die zijn één brok patroon en reliëf. Neem bijvoorbeeld het Gezondheidscentrum Duizendblad in Amstelveen van Molenaar & Bol & van Dillen architecten.

g18_blog_visual-cgroot2-quote_201117.jpg

Ook heel grappig: ik kom nu over de vloer bij architecten die zich op geen enkele manier “baksteenarchitect” zullen noemen. Die willen gewoon een mooie invulling van de gevel, met steenachtig materiaal en bijvoorbeeld een patroon met staand metselwerk. Het project aan de Groenmarktkade in Amsterdam van Space Encounters is daar een voorbeeld van. Deze architect denkt niet vanuit baksteen, maar vanuit een effect dat hij wilt bereiken. In dit geval zijn er enorme neggen gemaakt - bijna luifels - bekleed met metselwerk.

 

Het laat zich raden dat we veel projecten gaan laten zien op GEVEL, in januari. Van twee aansprekende projecten kunnen we echt alle ins-en-outs presenteren zodat de bezoeker ook de technische aspecten kan inzien. Ik hoop op een goede interactie met de bezoekers van de beurs en dat we in een informele sfeer met elkaar kunnen praten over de uitdagingen en mogelijkheden van ons prachtige vak.

 

Voor meer informatie: Vandersanden Group


FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartnershib-jblogo.png
Mediapartners