Nieuws
17 november 2017

Nieuws: Leefruimte met gevelgroen

Grote gevelelementen van hogesterktebeton met geïntegreerde bakken voor planten of zelfs een boom: het zijn de eyecatchers van dit prijsvraagontwerp voor twee woontorens in Amsterdam West. ‘Je moet bij dit soort opdrachten kiezen waar je met het budget accenten kunt leggen. Wij kozen voor een bijzondere opbouw van de gevel, met grote harmonicapuien die openen naar een groen balkon', vertelt Max Cohen de Lara van XML Architects.

Het masterplan van MVRDV voor het Westerpark West schreef ‘groenelementen in de gevel’ voor en dat is voor dit prijsvraagontwerp van twee woontorens opgepakt door plantenbakken in de gevelelementen te integreren. XML Architects koos voor de torens twee ‘minder goed bediende’ bewonersdoelgroepen in Amsterdam: gezinnen en starters.

 

De hogere toren - van twaalf verdiepingen - heeft ruime appartementen met drie slaapkamers en een focus op de woonruimte. Architect Max Cohen de Lara: ‘Het idee was om de gevel vrijwel geheel transparant te maken, met grote glaspuien die als een harmonica naar de zijkant vouwen. De balkons zijn een verlengstuk van de leefruimte.’
De zeslaagse toren is opgebouwd met micro-appartementen, ook elk met een balkon waar plek is voor een boom of struik. ‘Deze appartementen hebben alle functies in één ruimte: we maakten ook het ontwerp voor een interieur met opklapbedden en compacte voorzieningen. Het balkon gaat in die vormgeving mee.’ Met gevulde plantenbakken zullen de balkons als groene horizontale banden het gevelbeeld gaan bepalen.

 

 
g18_xml_westerparkwest_interior001.jpg

De gevels in dit prijsvraagontwerp hebben bakken voor groen meegegoten in de prefab betonnen UHSB elementen. Beeld: XML Architects.

 

 

Om de haalbaarheid van het plan te kunnen aantonen, is met ABT gepuzzeld op de uitvoeringsaspecten van de gevel en een kostenraming. Gekozen werd voor elementen van hogesterktebeton, waarbij de ‘extra’ functies meteen worden meegestort. ‘Onze uitdaging is om het beoogde effect te realiseren met zoveel mogelijk standaard elementen en repetitie - dat maakt een plan betaalbaar. Maar het mag nooit eentonig worden. Ook met standaardisatie kan je een bijzonder gevelbeeld creëren. Dat is voor ons de grote uitdaging, die kunst willen wij perfectioneren’, vertelt Cohen de Lara enthousiast. Het ontwerp voor Westerpark West bleek daarbij een leerzame studie voor toekomstige projecten.

 

Project: Westerpark West - prijsvraagontwerp

Locatie: Amsterdam West

Ontwerp: XML Architects, www.x-m-l.org

Haalbaarheidsstudie: ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek

Ontwerp: 2017

Status: niet gewonnen

 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Mediapartners